Tips och råd för dig som vill tvätta ditt fårskinn

 

 

Hur tvättar jag mitt fårskinn?

Du kan tvätta ett tvättbart fårskinn i tvättmaskinen. Använd om möjligt maskinens hand- eller ulltvättprogram, max 30 grader, och använd alltid tvättmedel avsett för ull eller skinn. Du kan dra lite i skinnet medan det är vått, och även under torktiden, för att det ska bibehålla sin form. Låt torka i rumstemperatur.

 

Vad är ulltvättmedel? Kan man inte ha vanligt tvättmedel?

Nej. Vanligt tvättmedel är alltför uttorkande för ullen och skinnet. Det ska stå på tvättmedelsförpackningen att det kan användas till ull. Det finns flera varumärken i handeln som säljer tvättmedel för ull. Här kan du köpa Wool Wash från Ulle som är vårt favorittvättmedel. Nu har vi även ulltvättmedlet i 3-pack!

Ulltvättmedel

 

Går alla fårskinn att tvätta?

Nej, det beror på hur skinnet är garvat. Kolla att det skinn du köpt verkligen är tvättbart - hör efter med den du köpt skinnet av.

 

Vad händer om man tvättar ett skinn som inte är tvättbart?

Skinnet blir väldigt styvt och stelt, så att det knappt går att använda. Ullen brukar däremot inte förstöras.

 

Hur gör man rent ett fårskinn som inte är tvättbart?

Låt det hänga ute i frisk luft i ett par timmar. Skaka ordentligt. Ullen är fet och har smutsavvisande egenskaper. Enstaka fläckar eller kladd i pälsen kan torkas bort med fuktig trasa eller våtservetter för baby. Du kan också höra om din lokala kemtvätt kan tänka sig att försöka få rent det.

 

Hur ofta kan man tvätta ett fårskinn?

Även om man anväder ett mycket milt tvättmedel så kommer man inte ifrån att det har en viss uttorkande effekt på skinnet. Vädra alltid skinnet i första hand om det inte är mycket smutsigt.

 

Blir skinnet lika fint efter tvätt?Fårskinn tvättbart

Alla korthåriga skinn brukar bli väldigt fina, de med lång päls kan tova ihop sig lite och mår bra av att borstas eller kammas efter tvätt.

 

Var kan jag köpa tvättbara fårskinn?

Alla fårskinn vi säljer i Ebbes Butik är tvättbara med undantag för de ekologiskt garvade islandsskinnen.

Se våra tvättbara fårskinn här.

 

 

 

Drift & produktion:  Wikinggruppen