Stearinljus eller Paraffinljus?

 

Vad ska man välja – stearinljus eller paraffinljus?

Vi tycker att man främst ska välja ljus och blockljus av stearin, förutom att stearin är ett biobränsle så brinner det finare.

 

Vad är skillnaden på stearin och paraffin?

Stearin kan vara vegetabiliskt eller animaliskt men ofta är det en blandning. Traditionen med stearinljus har man främst i de skandinaviska länderna och det var förr ett sätt att kunna ta tillvara på avfall från slakt, det är också bland annat därför som vi har ljus just vid juletid. Här kan du köpa stearinljus.

 

Är det verkligen 100% stearin?

Nej, stearinljus innehåller ofta ett par procent paraffin även om de benämns som ”ren stearin”, detta är för att få så goda brinnegenskaper som möjligt. Doften av äkta stearinljus, lågans utseende eller huruvida ljusen sotar eller inte påverkas inte av den lilla mängd paraffin som ingår.

 

Vad är paraffin då?

Paraffin är en produkt som huvudsakligen har liknande egenskaper som stearin men som utvinns ur petroleum. Paraffin är något vitare och någon mer genomskinligt än stearin. Paraffinljus doftar inte lika gott när de brinner och tenderar att sota mer är ljus av stearin.

 

Ljus i lykta eller utomhus

Ljus är avsedda att användas vid en omgivande temperatur av ungefär 20 grader. Vad händer då om det är varmare eller kallare?

Om du har ljus i lykta så kan det innebära att ljuset får det lite varmare än det är tänkt, det kan, men behöver inte, innebära att ljuset rinner och får något kortare brinntid. Om lyktan står utomhus på vintern kan det å andra sidan bli kallare än optimalt för ljuset, stearinet (eller paraffinet) kommer då inte att smälta i tillräcklig omfattning för att ljuset ska kunna brinna hela den angivna brinntiden och om det är värmeljus kan det innebära att det blir rester kvar i koppen när veken är slut. Här kan du köpa värmeljus.

 

Tänk på säkerheten när du har levande ljus!

  • Ljusstaken ska tåla värme och vara stabil. Ljusfat eller ytan under ska tåla att det rinner ner ljusmassa (stearin eller paraffin) för det gör det ibland.
  • Placera ljuset på en säker plats, där det inte nås av fladdrande gardiner, husdjurs svansar eller barn.
  • Låt inte ljuset stå i drag, det kommer att rinna och det finns risk att det osar.
  • Tänk på att ha avstånd mellan ljusen så att ett ljus inte får ett annat att rinna eller smälta. Om ljus står alldeles för tätt finns det risk att de flammar upp.
  • Ha alltid, alltid tända ljus inom synhåll. Gå inte hemifrån, somna inte, var i samma rum (speciellt om du har barn eller djur!).

 

 

 

 

Drift & produktion:  Wikinggruppen