Adventsstjärnor - en gammal tradition

 

Varför ska man ha en adventsstjärna?

För att de är så himla fina! Det blir väldigt mysigt i rummet om där hänger en tänd adventsstjärna. Är den bara på plats så behövs det inte så mycket mer för att få den där ombonade stämningen som många vill ha till advent och jul.

 

Vilka material är stjärnorna gjorda av?

Det vanligaste materialet i Sverige idag är adventsstjärnor i papper. Andra material som förekommer är stjärnor i metall, trä och plast. I Ebbes Butik finns handgjorda adventsstjärnor i papper av hög kvalitet.eldig-watt-veke

 

Varifrån kommer traditionen?

Adventsstjärnor som hängs upp till första advent är ursprungligen tänkta att påminna om Betlehemsstjärnan. Seden kommer från Tyskland (tidigt 1800-tal) men finns idag i fler länder. Den första adventsstjärnan kom till Sverige till Västerås Domkyrka 1894 och var täckt med prismor. Mer folkliga, och i enklare material, blev adventsstjärnorna först på 40-talet då de började masstillverkas.

 

Är det inte farligt med adventsstjärnor i papper?

Nej, men man måste ha kolla på vissa saker. För det första: köp bara elanslutningar som är CE-märkta. Alla elartikar som säljs inom EU ska enligt lag vara CE-märkta. Om man som privatperson köper elartiklar i t ex Asien är risken stor att de har en falsk CE-märkning och att de faktiskt utgör en fara både ur el- och brandsäkerhetsperspektiv. Köp alltså din adventstjärna (och framför allt elkabeln till adventsstjärnan) inom EU. För det andra: Använd aldrig högre effekt på ljuskällan (glödlampan) än vad adventsstjärnan tål. I de flesta fall är det max 25W som rekommenderas. 

 

Vad ska man ha för ljuskälla i adventsstjärnan?

Använd endast LED-ljuskälla till Oslo, Snöblomma och Eldig. Till övriga pappersstjärnor går det bra med antingen LED eller Halogen (max 20W). 

 

Hur och var köper man adventsstjärnor?

I Ebbes Butik kan du köpa din adventsstjärna både on-line och i butik i Malmö. Du väljer själv mellan olika sladdlängd och kan kombinera med vilken stjärna du vill. Ljuskälla som passar fint till stjärnorna kan du köpa av oss eller någon annan.

 

Nyheter

På senare år har det kommit massor av stjärnor i mer tredimensionell design med flera lager av tunna, semitransperenta papper. Exempel på dessa är t ex Snöblomma, Eldig och Oslo från Watt & Veke. 

 

 

 

 

 

 

Drift & produktion:  Wikinggruppen